Εμπόριο με βλαστοκύτταρα

Ιδιωτικές τράπεζες φυλάσσουν ομφαλοπλακουντιακό αίμα, το οποίο δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_19/06/2008_274462 

 

Εμπόριο με βλαστοκύτταρα 
Ιδιωτικές τράπεζες φυλάσσουν ομφαλοπλακουντιακό αίμα, το οποίο δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ Της Πεννυς Μπουλουτζα 

Πληρώνουν 2.000-3.000 ευρώ για μια υπηρεσία που δεν έχει κανένα αντίκρισμα. Πολλές Ελληνίδες πέφτουν θύματα της παραπληροφόρησης και απευθύνονται σε ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, για τη φύλαξη βλαστοκυττάρων, τα οποία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ποτέ. Και το σημαντικότερο: η λειτουργία των τραπεζών αυτών είναι παράνομη! 

Αυτό τόνισε χθες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά της Λευχαιμίας και των Λεμφωμάτων (21 έως 28 Ιουνίου), παραθέτοντας πρόσφατο έγγραφο-απάντηση προς την εταιρεία- του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), στο οποίο αναφέρεται ότι οι ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι παράνομες. Οπως εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τράπεζες ιστών προς μεταμόσχευση, ιδρύονται με απόφαση του υπουργού Υγείας και λειτουργούν μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ή στο Κέντρο Δημόκριτος, ή στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. 

Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι ιδιωτικές τράπεζες -άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο- παραπλανούν τους γονείς για ένα σωρό πράγματα με τρόπο επιλήψιμο και αντιδεοντολογικό». Οπως εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος, είναι επιστημονικά γνωστό ότι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόλογη μεταμόσχευση, δηλαδή μεταμόσχευση στον ίδιο τον δότη, όπως «διαφημίζουν» οι ιδιωτικές τράπεζες. Και αυτό επειδή είτε το ίδιο το μόσχευμα «πάσχει» (σε κληρονομική πάθηση), πραγματικά ή δυνητικά. «Αλλά ακόμα και στην πολύ σπάνια περίπτωση που χρειασθεί να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο μόσχευμα», τονίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, «αυτό δεν θα συμβεί για λόγους δεοντολογίας και ασφάλειας των ασθενών». Και εξηγεί ότι οι αιματολόγοι μεταμοσχευτές δεν γνωρίζουν εάν τα μοσχεύματα που συλλέγονται στις ιδιωτικές τράπεζες πληρούν τις προδιαγραφές και εάν είναι βιώσιμα, ή θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν. 

Στη χώρα μας έχουν ανοίξει τουλάχιστον 17 ιδιωτικές τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, που εκμεταλλεύονται το σχετικό κενό στον δημόσιο τομέα: Η μοναδική δημόσια Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος -της Ακαδημίας Αθηνών- έχει συλλέξει μόλις 700 μοσχεύματα σε μία πενταετία, αφού δεν έχει οικονομική στήριξη, ούτε υποστηρίζεται από τις γυναικολογικές κλινικές. 

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου ολιγάριθμων δημόσιων Τραπεζών Ομφαλικών Μοσχευμάτων, υπό την εποπτεία του ΕΟΜ που θα μπορούσαν σε μία πενταετία να συλλέξουν 20.000 μοσχεύματα, καλύπτοντας τις ανάγκες των Ελληνόπουλων με σοβαρές αιματολογικές παθήσεις.