Εμπόριο με βλαστοκύτταρα - Παράνομες οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=1160458

Παράνομα λειτουργούν στην Ελλάδα οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων. Οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύονται την έλλειψη αντίστοιχων μονάδων στον δημόσιο τομέα, καθώς και την άγνοια των γονέων για τις πραγματικές δυνατότητες θεραπείας. 

Το πρόβλημα γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς έχει λάβει σειρά επιστολών από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία. Οι επιστημονικοί φορείς ζητούν από την πολιτεία να δραστηριοποιηθεί και να εναρμονίσει την εθνική νομοθεσία στις κοινοτικές οδηγίες. 

Στη χώρα μας -σημειώνουν οι ειδικοί- γεννιούνται κάθε χρόνο 100.000 παιδιά. Αν συλλέγονταν 20.000 μοσχεύματα από αίμα πλακούντα θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν το 95% των ασθενών με λευχαιμία που αναζητούν δότη και δεν βρίσκουν! Ενας στους τρεις χάνει τελικά τη ζωή του, λόγω έλλειψης συμβατού δότη. 

Τα παραπάνω τόνισε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά της λευχαιμίας και των λεμφωμάτων (21 έως 28 Ιουνίου). Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, η χώρα μας δεν διαθέτει σήμερα θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών βλαστοκυττάρων. 

Οι τράπεζες αυτές έπρεπε να ιδρύονται με άδεια του ΕΟΜ και να λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία ή νοσηλευτικά ιδρύματα κοινωφελούς χαρακτήρα. Για το θέμα αποφαίνεται, με πρόσφατη επιστολή του, ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης, θεωρώντας ότι «... οι ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι παράνομες ...». 

Επιστολή

Αποκαλυπτική για τη λειτουργία τους είναι πρόσφατη επιστολή της Αιματολογικής Εταιρείας προς τον υπουργό Υγείας. Σε αυτήν τονίζεται ότι «... οι ιδιωτικές τράπεζες -άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο- παραπλανούν τους γονείς για ένα σωρό πράγματα, με τρόπο επιλήψιμο και αντιδεοντολογικό ...». 

Οι αιματολόγοι υπογραμμίζουν ότι τα βλαστοκύτταρα θεραπεύουν όταν μεταμοσχευτούν σε άλλον δότη και όχι όταν χορηγηθούν στον λήπτη. Αυτό σημαίνει πως οι γονείς δίνουν σήμερα 2.500 έως 3.000 ευρώ για τη φύλαξη βλαστοκυττάρων από τα νεογέννητα παιδιά τους, τα οποία δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για τη θεραπεία τους! 

Διαφωνούν, επίσης, και με ακόμη ένα επιχείρημα που προβάλλουν οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών «τραπεζών». Σύμφωνα με αυτό, θα αντιμετωπιστούν στο μέλλον ποικίλες παθήσεις, με διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων σε κύτταρα άλλων ιστών. Η έρευνα που γίνεται σε αυτόν τον τομέα -εξηγούν- διεξάγεται σε άλλες κατευθύνσεις. Να δημιουργηθούν, δηλαδή, κύτταρα με ιδιότητες εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων από σωματικά κύτταρα. Στην επιστολή αφήνονται ανοικτά πολύ σοβαρά θέματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας: 

«... Τα μοσχεύματα που συλλέγονται και αποθηκεύονται στις μη νόμιμες ιδιωτικές τράπεζες δεν γνωρίζουν αν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, αν είναι τελικά επαρκή, ασφαλή και βιώσιμα μοσχεύματα ...». 

«... Εάν χορηγηθεί ένα τέτοιο μόσχευμα σε ασθενή, ίσως τον σκοτώσουν οι ίδιοι οι μεταμοσχευτές...»! 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ