Ιδιωτικές τράπεζες φυλάσσουν ομφαλοπλακουντιακό αίμα, το οποίο δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ
Της Πεννυς Μπουλουτζα

Πληρώνουν 2.000-3.000 ευρώ για μια υπηρεσία που δεν έχει κανένα αντίκρισμα. Πολλές Ελληνίδες πέφτουν θύματα της παραπληροφόρησης και απευθύνονται σε ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, για τη φύλαξη βλαστοκυττάρων, τα οποία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ποτέ. Και το σημαντικότερο: η λειτουργία των τραπεζών αυτών είναι παράνομη!

Αυτό τόνισε χθες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά της Λευχαιμίας και των Λεμφωμάτων (21 έως 28 Ιουνίου), παραθέτοντας πρόσφατο έγγραφο-απάντηση προς την εταιρεία- του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), στο οποίο αναφέρεται ότι οι ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι παράνομες. Οπως εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τράπεζες ιστών προς μεταμόσχευση, ιδρύονται με απόφαση του υπουργού Υγείας και λειτουργούν μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ή στο Κέντρο Δημόκριτος, ή στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι ιδιωτικές τράπεζες -άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο- παραπλανούν τους γονείς για ένα σωρό πράγματα με τρόπο επιλήψιμο και αντιδεοντολογικό». Οπως εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος, είναι επιστημονικά γνωστό ότι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόλογη μεταμόσχευση, δηλαδή μεταμόσχευση στον ίδιο τον δότη, όπως «διαφημίζουν» οι ιδιωτικές τράπεζες. Και αυτό επειδή είτε το ίδιο το μόσχευμα «πάσχει» (σε κληρονομική πάθηση), πραγματικά ή δυνητικά. «Αλλά ακόμα και στην πολύ σπάνια περίπτωση που χρειασθεί να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο μόσχευμα», τονίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, «αυτό δεν θα συμβεί για λόγους δεοντολογίας και ασφάλειας των ασθενών». Και εξηγεί ότι οι αιματολόγοι μεταμοσχευτές δεν γνωρίζουν εάν τα μοσχεύματα που συλλέγονται στις ιδιωτικές τράπεζες πληρούν τις προδιαγραφές και εάν είναι βιώσιμα, ή θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν.

Στη χώρα μας έχουν ανοίξει τουλάχιστον 17 ιδιωτικές τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, που εκμεταλλεύονται το σχετικό κενό στον δημόσιο τομέα: Η μοναδική δημόσια Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος -της Ακαδημίας Αθηνών- έχει συλλέξει μόλις 700 μοσχεύματα σε μία πενταετία, αφού δεν έχει οικονομική στήριξη, ούτε υποστηρίζεται από τις γυναικολογικές κλινικές.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου ολιγάριθμων δημόσιων Τραπεζών Ομφαλικών Μοσχευμάτων, υπό την εποπτεία του ΕΟΜ που θα μπορούσαν σε μία πενταετία να συλλέξουν 20.000 μοσχεύματα, καλύπτοντας τις ανάγκες των Ελληνόπουλων με σοβαρές αιματολογικές παθήσεις.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_19/06/2008_274462

Παράνομες οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων

Παράνομα λειτουργούν στην Ελλάδα οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων. Οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύονται την έλλειψη αντίστοιχων μονάδων στον δημόσιο τομέα, καθώς και την άγνοια των γονέων για τις πραγματικές δυνατότητες θεραπείας.

Το πρόβλημα γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς έχει λάβει σειρά επιστολών από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία. Οι επιστημονικοί φορείς ζητούν από την πολιτεία να δραστηριοποιηθεί και να εναρμονίσει την εθνική νομοθεσία στις κοινοτικές οδηγίες.

Στη χώρα μας -σημειώνουν οι ειδικοί- γεννιούνται κάθε χρόνο 100.000 παιδιά. Αν συλλέγονταν 20.000 μοσχεύματα από αίμα πλακούντα θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν το 95% των ασθενών με λευχαιμία που αναζητούν δότη και δεν βρίσκουν! Ενας στους τρεις χάνει τελικά τη ζωή του, λόγω έλλειψης συμβατού δότη.

Τα παραπάνω τόνισε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά της λευχαιμίας και των λεμφωμάτων (21 έως 28 Ιουνίου). Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, η χώρα μας δεν διαθέτει σήμερα θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών βλαστοκυττάρων.

Οι τράπεζες αυτές έπρεπε να ιδρύονται με άδεια του ΕΟΜ και να λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία ή νοσηλευτικά ιδρύματα κοινωφελούς χαρακτήρα. Για το θέμα αποφαίνεται, με πρόσφατη επιστολή του, ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης, θεωρώντας ότι «… οι ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι παράνομες …».

Επιστολή

Αποκαλυπτική για τη λειτουργία τους είναι πρόσφατη επιστολή της Αιματολογικής Εταιρείας προς τον υπουργό Υγείας. Σε αυτήν τονίζεται ότι «… οι ιδιωτικές τράπεζες -άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο- παραπλανούν τους γονείς για ένα σωρό πράγματα, με τρόπο επιλήψιμο και αντιδεοντολογικό …».

Οι αιματολόγοι υπογραμμίζουν ότι τα βλαστοκύτταρα θεραπεύουν όταν μεταμοσχευτούν σε άλλον δότη και όχι όταν χορηγηθούν στον λήπτη. Αυτό σημαίνει πως οι γονείς δίνουν σήμερα 2.500 έως 3.000 ευρώ για τη φύλαξη βλαστοκυττάρων από τα νεογέννητα παιδιά τους, τα οποία δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για τη θεραπεία τους!

Διαφωνούν, επίσης, και με ακόμη ένα επιχείρημα που προβάλλουν οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών «τραπεζών». Σύμφωνα με αυτό, θα αντιμετωπιστούν στο μέλλον ποικίλες παθήσεις, με διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων σε κύτταρα άλλων ιστών. Η έρευνα που γίνεται σε αυτόν τον τομέα -εξηγούν- διεξάγεται σε άλλες κατευθύνσεις. Να δημιουργηθούν, δηλαδή, κύτταρα με ιδιότητες εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων από σωματικά κύτταρα. Στην επιστολή αφήνονται ανοικτά πολύ σοβαρά θέματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας:

«… Τα μοσχεύματα που συλλέγονται και αποθηκεύονται στις μη νόμιμες ιδιωτικές τράπεζες δεν γνωρίζουν αν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, αν είναι τελικά επαρκή, ασφαλή και βιώσιμα μοσχεύματα …».

«… Εάν χορηγηθεί ένα τέτοιο μόσχευμα σε ασθενή, ίσως τον σκοτώσουν οι ίδιοι οι μεταμοσχευτές…»!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=1160458