Συνέντευξη του καθηγητή Γιώργου Σταματογιαννόπουλου, διευθυντή Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (Σιάτλ)

Εκατό περίπου παιδιά και ηλικιωμένοι που έχουν ανάγκη μοσχεύματος αιμοποιητικών κυττάρων παθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας επειδή δεν βρίσκουν συμβατό δότη τη στιγμή που περίπου 10.000 μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος «θάβονται» στις ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης. «Στην Ελλάδα υπάρχουν 17 τράπεζες ιδιωτικής φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος όπου γονείς αποθηκεύουν τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους, παρόλο που η πιθανότητα χρήσης τους είναι σχεδόν μηδαμινή», σημειώνει ο διευθυντής Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (Σιάτλ) κ. Γιώργος Σταματογιαννόπουλος και αφήνει να μιλήσουν οι αριθμοί: «Σε σύνολο 800.000 αποθηκευμένων μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε ιδιωτικές τράπεζες παγκοσμίως μόλις 15 έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτόλογες μεταμοσχεύσεις».

Επιπλέον, ο κ. Σταματογιαννόπουλος θεωρεί μάταιη την αποθήκευση κυττάρων για μια τόσο μελλοντική χρήση τη στιγμή που ήδη σε 15 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο (ανάμεσα σε αυτά και το δικό του) δουλεύουν στη μετατροπή δερματικών κυττάρων σε κύτταρα παρόμοια με τα εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα, με την εισαγωγή 4 γονιδίων (μεταγραφικών παραγόντων).

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τη γονιδιακή θεραπεία για τη μεσογειακή αναιμία και ιδρυτής της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας εμφανίζεται αισιόδοξος. «Από το 2011 θα είμαστε έτοιμοι για να εφαρμόσουμε κλινικά τη μέθοδο (τα αρχικά αιμοποιητικά κύτταρα του ασθενούς “διορθώνονται” και επιστρέφονται στον ασθενή, καταργώντας την ανάγκη για μεταγγίσεις) σε 12-16 ασθενείς» στο Κέντρο Γονιδιακής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, ενώ βλέπει το μέλλον της γονιδιακής θεραπείας να κινείται προς την κατεύθυνση της θεραπείας του καρκίνου. «Η μεγαλύτερη πρόοδος στο μέλλον θα υπάρξει στη γονιδιακή θεραπεία του καρκίνου. Με την έγχυση ειδικών φορέων που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, θα αντιμετωπίζονται οι πολύ επικίνδυνες και σοβαρές μορφών της νόσου που εμφανίζονται στο κεφάλι και στο λαιμό (π.χ. σαρκώματα)», σημειώνει ο κ. Σταματογιαννόπουλος. «Με γονιδιακές θεραπείες στην Ιταλία έχουν ήδη υπάρξει ιάσεις παιδιών από μία ανοσοβιολογική, θανατηφόρο πάθηση που λέγεται η έλλειψη διαμινάσης της αδενοσίνης, ενώ, παρά τις αρχικές προσδοκίες υπέρ του αντιθέτου, η γονιδιακή θεραπεία δεν φαίνεται να “προχωρά” για την καταπολέμηση της αιμοφιλίας», συμπληρώνει.

Η λύση για τις μεταμοσχεύσεις

«Αρκούν μόλις 10.000 μοσχεύματα ομφαλοπλακουντιακού αίματος, κατατεθειμένα σε δύο δημόσιες τράπεζες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να πάψουμε να βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν λόγω έλλειψης μοσχευμάτων αιμοποιητικών κυττάρων», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης του Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, καλώντας την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία των κρατικών τραπεζών. «Η παρέμβασή μας στοχεύει στη δημιουργία δημόσιων τραπεζών από το κράτος και στη νόμιμη, αξιόπιστη και ελεγχόμενη λειτουργία του όλου συστήματος», καθώς ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των τραπεζών σήμερα δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας, καμία από τις ιδιωτικές τράπεζες δεν διαθέτει νόμιμη άδεια λειτουργίας, σύμφωνα με το νόμο περί μεταμοσχεύσεων, επομένως η μεταμόσχευση των μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος που διατηρούν είναι παράνομη και πιθανώς επικίνδυνη.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ